Triglav osiguranje

Facebook-u
Twitter-u

Pre tačno 10 godina medicinski časopis Lanset povukao je studiju britanskog gastroenterologa Endrua Vejkfilda, koja je tvrdila da vakcine izazivaju autizam.

Nažalost, uprkos povlačenju, studija je postala sveto pismo boraca protiv vakcinisanja, dok se njen autor profilisao kao jedan od gurua pokreta koji je uzrokovao da danas u brojnim razvijenim zemljama sveta gotovo iskorenjene bolesti ponovo odnose hiljade života.

Čini se da bi antivakseri i u novoj epidemiji koronavirusa mogli odigrati opasnu ulogu, navodi portal Indeks.

Obrazlažući povlačenje Vejkfildove studije, uredništvo Lanseta je 2. februara objavilo da su neki elementi istraživanja bili netačni i suprotni ranijim otkrićima.

"Izvorni rad dobio je toliko medijske pažnje, s tolikim štetnim potencijalom za javno zdravlje, da je teško naći neko poređenje u istoriji medicine. Mnoge druge medicinske prevare bile su razotkrivene, međutim obično brže nakon objavljivanja i oko mnogo manje važnih zdravstvenih tema", rekla je 2011. Fijona Godli, urednica časopisa Britiš medikal žurnal.

Prevara zbog finansijske koristi

Brojni naučnici kasnije su pokušali ponoviti rezultate Vejkfildove studije, no bez uspeha. Britanski istraživački novinar Brajan Dir objavio je 2004. u Sandej tajmsu niz tekstova kojima je pokazao da je Vejkfild imao finansijske koristi od svoje prevarantske studije. Utvrdio je da je za nju dobio 435.000 funti od advokata koji su zajedno sa roditeljima neke dece koja su bila uključena u istraživanje, pripremali velike tužbe protiv proizvođača vakcina. Drugim rečima, studija je trebalo da bude uporište za ubiranje unosnih odšteta od farmaceutske industrije.

Rad je konačno odbačen, odreklo ga se čak 11 od 13 izvornih autora, a Vejkfild je proglašen krivim po tridesetak tačaka, među kojima i za nepoštenje te zlostavljanje dece.

U Velikoj Britaniji oduzeta mu je doktorska licenca, no on nikada nije odustao od svojih teza. Naprotiv, preselio se u SAD i nastavio propagirati antivakserske ideje i graditi svoj imidž uzbunjivača, mučenika i gurua. Na njemu je izgradio unosan biznis i obogatio se.

Na primer, Dejli mejl je 2018. objavio tekst prema kojem je Vejkfild u predgrađu Ostina u Teksasu dovršio izgradnju luksuzne vile vredne oko 1,4 miliona dolara, da bi samo mesec dana kasnije napustio i kuću i suprugu Karmen, s kojom je bio u braku 31 godinu, uz obrazloženje kako želi "pronaći sebe". Otprilike u isto vreme snimljen je kako se na pijaci organske hrane ljubi sa supermodelom Elenor Makferson,

Fizičar Met Keri, otac autističnog deteta i borac za prava autistične dece, na svom je blogu 2018. objavio analize poreznih prijava koje su pokazale da se Vejkfild, među ostalim, finansira preko kanala Otizm Midija Čenl (AMC) i firme AMC fondejšn, čiji je suvlasnik.

Keri, autor stotinjak naučnih radova, na svom je blogu utvrdio da je Vejkfildova firma AMC samo u 2016. prikupila oko 1,3 miliona dolara te da su ta sredstva trošena vrlo netransparentno.

Pobijanje Vejkfildove studije

 

Vejkfildova loša studija napravljena na apsurdno malom uzorku od dvanaestoro dece podrobno odabrane za potrebe dobijanja željenog rezultata, sa finansijskim sukobom interesa, kasnije je demantovana u stotinama drugih studija.

Primera radi, u golemoj australijskoj metastudiji objavljenoj 2014. analizirani su podaci prikupljeni u pet ranijih istraživanja u kojima je učestvovalo čak 1.256.407 dece te u pet ''studija parova'' u kojima je učestvovalo još 9920 dece.

U prvoj grupi velikih studija istraženo je koliki je udeo dece oboleo od autizma među vakcinisanima, a koliki među nevakcinisanima. U drugoj grupi studija parova upoređeni su pacijenti koji su imali dijagnozu autizma, s vrlo sličnim skupinama koje je nisu imale takvu dijagnozu kako bi se utvrdilo da li je kod njih postojala ikakva razlika u izlaganju vakcinama.

Autori studije došli su do tri ključna zaključka:

- ne postoji povezanost između vakcinisanja i autizma,
- ne postoji povezanost između vakcinisanja i spektra autističnih poremećaja,
- ne postoji povezanost između autizma i vakcine MMR.

"Nalazi nisu pokazali ništa. Verovatnost je ispala nula, nula, nula! To znači da ne postoji veza... Ne možete dobiti uverljivije rezultate od toga“, komentarisao je rezultate voditelj istraživanja prof. Gaj Eslik sa univerziteta u Sidneju.

Odgovornost za besmislene smrti

Pokret protiv vakcinisanja je u svojih je dvadesetak godina izazvao znatan pad vakcinisanih u brojnim zemljama širom sveta, a time i nepotrebnu smrt mnogih ljudi.

Na primer, na ostrvu Samoa broj vakcinisanih MMR vakcinom pao je na rekordno niske procente od 58%, što je omogućilo izbijanje epidemije ospica u 2019. u kojoj je zaraženo gotovo šest hiljada ljudi, a najmanje 83 čoveka je umrlo.

Vlasti te zemlje bile su prisiljene da proglase vanredno stanje. Naredile su svim stanovnicima koji nisu vakcinisani da na svojim kućama moraju istaknuti crvene zastave.

Policija je konačno uhitila lokalnog antivakserskog gurua Edvina Tamasea, koji je širio strah od vakcinisanja i promovisao neutemeljeno lečenje ospica vitaminom C. Do kraja decembra 2019. vakcinisanio je oko 94% stanovništva i epidemija je zaustavljena.

Antivakseri tvrde da je koronavirus izmišljen

Sudeći po nedavnim izjavama vodećih antivaksera u medijima i na društvenim mrežama, stiče se utisak da stvaraju opasne teorije zavera i o novom koronavirusu.

Primera radi, bivša australijska bokserska zvezda Entoni Mundin, za vikend je na Fejsbuku izjavio kako misli da je koronavirus lažan.

"Ja čak ne verujem da je koronavirus stvaran. Mislim da je to zavera kojoj je cilj masovna prodaja vakcina“, napisao je.

Komentar je podelio njegove obožavatelje, među kojima su mu neki savetovali da se drži stvari o kojima nešto zna, kao što je boks.

Izvor: b92.net

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

korona virus

Kursna lista

  • Osiguranje gratis
  • Auto osiguranje
  • Putno osiguranje
  • Kasko osiguranje
  • Agro osiguranje
  • Osiguranje Srbija

Scroll to top