Facebook-u
Twitter-u
Koje su maske efikasne u slučaju zagađenja vazduha i gde ih kupiti?

U većini apoteka u Srbiji danas je bilo nemoguće kupiti maske koje su predviđene kao zaštita od zagađenosti vazduha, koja je već danima u nekoliko gradova u zemlji iznad proseka.

Imaju, kako kažu, samo hirurške maske koje koštaju 20 dinara po komadu, ali upozoravaju da one nisu efikasne u slučaju kada je vazduh u gradu prekomerno zagađen, iako ih ljudi kupuju i u te svrhe.

U pojedinim državnim apotekama Beograd navode da su poslali zahtev za nabavku zbog velikog interesovanja građana, ali da nemaju informaciju o tome kad će dobiti, ni koliko će da koštaju.

Proverajući u svojim sistemima, u dežurnim apotekama napominju da maski protiv aerozagađenja nema na stanju ni u jednoj od apoteka, ali da zbog velike potražnje očekuju da će ih uskoro biti.

„Problem je do dobavljača. Mi poručujemo, postoji potražnja ali ih trenutno nema. Dostupne su samo hirurške maske“, ističu u jednoj od velikih državnih apoteka.

S druge strane, u pojedinim privatnim apotekama retko se mogu naći i respiratorne maske sa aktivnim ugljem za decu i odrasle, sa stepenom zaštite A klase. Apotekari kažu da Beograđani dosta kupuju ove maske poslednjih dana i da su sada na akciji po ceni od 650 dinara. Koriste se, kako objašnjavaju, dok se filter ne zaprlja.

Alergolog i pulmolog iz Univerzitetske dečje klinike Tiršova Branimir Nestorović kaže za portal Danasa da maske hirurškog tipa nisu nimalo efikasne, a da su od izvesne koristi takozvane mikroporne maske.

„One su dosta neudobne za nošenje, jer prijanjaju uz lice, teško se diše kroz njih. Sadrže male otvore i trebalo bi da filtriraju do 95 odsto čestica preko 0,3 mikrona. Ali, ovo je samo u slučaju da je veoma tesno pripijena uz lice. Posebno je popularna maska N95 u SAD. Ovakve maske ne filtriraju gasove, za to postoje dodaci sa aktivnim ugljem (onda su maske veoma neudobne)“, objašnjava doktor Nestorović.

Prema njegovim rečima, gasovite materije, kakve su sumpor oksid i azot monoksid, glavni su uzrok oštećenja disajnih organma, a imaju i resorptivno dejstvo – apsorbuju se preko kože, odlazeći u krvotok.

Jedno istraživanje efikasnosti maski, dodaje Nestorović, izvršeno u Škotskoj 2019. pokazuje da većina propušta do 68 odsto čestica.

„Problem je što maske na početku dana dobro prijanjaju uz lice, ali tokom kretanja, znojenja ili aktivnosti se filtarciona sposobnost stalno smanjuje. Najboilje je ograničiti boravak napolju u periodima dana sa najvišim nivoom aerozagađenja – ujutru i uveče. Ukoliko boravite u zatvorenim prostorijama možete koristiti prečišćivače vazduha sa filterom sitnih čestica (HEPA ili EPA filteri od staklenih vlakana, koji filtriraju čestice do 0,3 mikrona preko 99,97 odsto)“, ocenjuje Nestorović.

On dodaje da je preporučljivo da u kolima u špicevima treba isključiti ubacivanje vazduha i uključiti recirkulaciju, jer je koncentracija štetnih čestica čak dva puta veća od spoljašnje.

Na tržištu Srbije kupcima su dostupne uglavnom maske za jednokratnu upotrebu, koje se koriste kao zaštita na radu i to mahom preko onlajn šopova. Njihova cena varira u zavisnosti od modela i toga da li ima ventil za kiseonik ili ne. Cene se kreću od 100 do 1.000 dinara, međutim, nigde se ne navodi da ove maske štite od aerozagađenja.

Sa druge strane, maske koje štite od PM čestica, različitih modela i dezena, moguće je kupiti preko stranih onlajn portala za prodaju, i koštaju između 20 funti (2.700 dinara) i 70 američkih dolara (oko 7.400 dinara).

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati portali preko kojih je ovakve maske moguće kupiti u Srbiji, a njihova cena se kreće oko 800 dinara, plus troškovi dostave. U opisu proizvoda navodi se da je ova maska vrhunska zaštita za čestice PM 2,5 od zagađenja vazduha koje uključuju elemente sagorevanja, organska jedinjenja, metale itd. (100 puta tanji od ljudske dlake), polena, smoga, izduvne gasove iz automobila, prašine i drugih mikroskopskih zagađivača u vazduhu, kao i da ventil za izdah olakšava izlazak vlage i CO2 iz unutrašnjosti maske.

Na pitanje zašto je cena od 1.500 dinara prepolovljena, na jednom od domaćih portala navode da je osnovni razlog to što im dobavljač odnosno proizvođač iz Turske ne dostavlja robu u originalnom pakovanju, pa iz tog razloga proizvod isporučuju u kesi.

Dodaju, da su se, srećom pripremili, da imaju dovoljno zaliha, ali i da vlada veliko interesovanje među potrošačima.

Rok isporuke je dva do tri dana, a mogu da se koriste otprilike godinu, do dve.

Međutim, specijalista za plućne bolesti doktorka Tatjana Radosavljević navodi za portal Danasa da su se preko interneta pojavile maske od poliestera koje nisu registrovane u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, niti su testirane.

„One nas ne štite od PM 2.5 čestica u vazduhu. Prave Nano maske su registrovane još 2003. godine kada je bio ptičiji grip, ali ih nema u apotekama. One su prijatne za nošenje, napravljene su od tkanine i imaju filtere. Pacijenti sa plućnim bolestima otežano dišu sa maskama od poliestera. Oni dobro znaju šta je glad za vazduhom. Preporučujem osetljivim grupama, deci, trudnicama, starima, da ne izlaze napolje, jer je vazduh unutra često čistiji, objašnjava Radosavljević.

Nakon nekoliko dana uzastopno povećane zagađenosti vazduha u Beogradu, prognoza portala AirVisual ukazuje da će naredna tri dana u prestonici Srbiji biti kvalitet vazduha na zadovoljavajućem nivou, ali da se novo veće zagađenje očekuje posle 19. januara.

Izvor: danas.rs

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

korona virus

Kursna lista

  • Osiguranje gratis
  • Auto osiguranje
  • Putno osiguranje
  • Kasko osiguranje
  • Agro osiguranje
  • Osiguranje Srbija

Scroll to top