Triglav osiguranje

Facebook-u
Twitter-u
Da li zdravstevena knjižica ima smisla na putovanju?

Hitnu medicinsku pomoć možete dobiti u zemljama sa kojima Republički fond za zdravsteno osiguranje Srbije ima zaključene posebne sporazume, ali samo kada su vam ozbiljno ugrožen život i zdravlje.

Bez međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja svakako ne bi trebalo krenuti na letovanje u inostranstvo, jer vas u slučaju iznenadne bolesti ili povrede očekuju znatni neplanirani troškovi, koji u nekim slučajevima mogu da budu i ogromni. Ali ne morate uvek da platite odgovarajuću polisu nekoj osiguravajućoj kompaniji, već možete koristiti i besplatnu zdravstvenu zaštitu o državnom trošku. Naime, osiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije (RFZO) imaju pravo na lekarsku pomoć i neophodnu zdravstvenu zaštitu u 20 zemalja sa kojima je Srbija sklopila međudržavni sporazum o uzajamnom pružanju hitnih medicinskih usluga. Da biste ovo pravo ostvarili, morate prethodno da obezbedite dvojezičnu potvrdu, osim za Finsku i Veliku Britaniju, u kojima su vam dovoljni zdravstvena kartica i pasoš.

Medutim. pre putovanja, moratu se naoružati strpljenjem, jer proces izdavanja potvrdo nije baš jednostavan i brz. Ni približno lak i brz kao kada kupujete polisu nekog osiguravajućeg društva. Drugim rečima, dok polisu standardnog osiguranja možete luipiti za desetak do petnaest minula, uz izdatak oko 1500 dinara po osobi za deset dana pulovonja, za dobljanje polvrde trbaće am bar tri sedmice u Idealnim uslovima uslovima, pa i obilazak nekoliko šaitera.

Kako do potvrde?

Prvo što morale uraditi jesle da preuzmele obrazac potvrde o vašem zdravstvenom stanju sa internet stranice www.rfzo.rs ili u filijali RFZO-a u vašem mestu boravka koja vam je izdala zdravstvenu karticu. Sa ovim obrascem idete kod svog izabranog lekara, koji će ga popuniti na osnovu vašeg zdravstvenog kartona i upisati sve tražene podatke. Ispunjen i overen obrazac od strane vašeg Iekara, predajete nadležnoj lekarskoj komisiji RFZO-a, a ona će najkasnije za 15 dana dati svoj nalaz, mišljenje i ocenu. Vaša filijala će vam na osnovu ovog dokumenta izdati dvojezičnu potvnlu, a njena važnost je 90 dana od dana izdavanja. Međutim. potvrdu ćete dobiti samo ako ste zdravi. odnosno ako ne bolujete od hroničnih i akutnih bolesti, pa to imajtu na umu. Prilikom dolaska u mesto privremenog prebivališta, dvojezični obrazac morate podneti nosiocu inostranog zdravstvenog osiguranja na overu, pa ga tek onda možete koristiti u slučaju da vam zatreba hitna medicinska pomoć. Potvrda se izdajo na srpskom jeziku i jeziku države u kojoj ćete boravili.

Nadoknada troškova?

Dakle, jasno je da je na ša zemlja proces zakomplikovala do te mere da mnogi od te potvde odustaju. A ako ste na letovanje otišli bez potvrde u jednu od 20 država sa kojima Srbija ima za ključen međudržavni sporazum, a morali ste da koristite hitne zdravstvene usluge i platili ih iz svog džepa, imate pravo na naknadu troškova posle povratka u zemlju. Direkciji Republičkog fon da za zdravstveno osiguranje podnosite zahtev za naknadu troškova, uz fotokopije svih medicinskih dokumenata iz ustunove u kojoj vam je pružena lekarska pomoć i originalne račune, odnosno dokaz da ste platili sve intervencije. RFZO neće priznati troškove ako su se lekarska ili stomatološka intcrvencija mogle obaviti posle vašeg povratka u zenilju, odnosno ako vam nisu bili ugroženi život i zdravlje. Ali morate biti spremni na to da ni ovaj postupak refundacije nije brz i da traje i po nekoliko meseci. Zato sve veći broj turista dolazi do zaključka da se isplati izdatak od oko 1.500 dinara po osobi za pulno osiguranje - mali izdatak za čuvanje ono malo živaca što nam je preostalo.

Lečenje iz svog džepa

Od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije nećete moći refundirati račune koje ste dobili od lekara ili stomatologa za saniranje lakših zdravstenih tegoba ili povreda. Ako ste na letovanju u 20 država sa kojima postoji sklopljen međudržavni sporazum. iz svog džepa ćete morati platiti lakpe alergijske reakcije kao posledice uboda komarca ili ožarenje meduze i opekotine zbog prekomernog sunčanja. Takođe, morate platiti ambulantno lečenje prehlade, saniranje ogrebotina pri lakom padu, vađenje ježevig bodlji ako ste stali na njega i druge slučajeve koji vam bitno pogoršavaju opšte zdravstevno stanje. Ove situacije ne obuhvata ni polisa osiguravajućih društava, kao ni sve povrede koje su nsatale u različitim situacijama, kao što su korišćenje sprava u akva parkovima, jedrenje, skijanje na vodi, vožnja skuterom, ronjenje, sportske aktivnosti i slično. Međutim, možete sanirati povrede koje su nastale u zabavnim i portskim aktivnostima.

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

korona virus

Kursna lista

  • Osiguranje gratis
  • Auto osiguranje
  • Putno osiguranje
  • Kasko osiguranje
  • Agro osiguranje
  • Osiguranje Srbija

Scroll to top