Facebook-u
Twitter-u
Lekari izbegavaju vakcine

Koliko se zdravstvenih radnika pridržava obaveze o imunizaciji protiv influence. Prošle sezone tek 10 odsto doktora, sestara i tehničara primilo zaštitu od virusa gripa.

SVEGA 10 odsto ukupno zaposlenih u zdravstvu Srbije u jesen zavrne rukav da primi vakcinu protiv gripa, iako je vakcinacija svih zdravstvenih radnika koji dolaze u kontakt sa osobama u povećanom riziku od komplikacija gripa - obavezna. A na kraju svake sezone baci se gotovo 10 odsto kupljenih doza.

Loše posledice ovakve statistike su višeslojne: lekari i sestre mogu da se zaraze gripom od pacijenata, i ako rade bolesni šire zarazu, a ako odu na bolovanje nema ko da radi i teško je organizovati smene na odeljenjima.

U Pravilniku o imunizaciji, izmenjenom sredinom ove godine, među 10 obaveznih vakcina, ova protiv gripa je na drugom mestu, odmah iza zaštite od hepatitisa B. Njena obaveznost za ogroman broj zaposlenih u zdravstvu - na odeljenjima intenzivne nege, u koronarnim jedinicama, na dijalizi, u službama za trudnice, onkološke pacijente i mnogim drugim - nije novina. Međutim, očekuje se da se posle izmena Pravilnika, motivacijom ili sankcijama, na vakcinaciju privoli mnogo veći broj "belih mantila" nego dosad.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u sezoni 2017/2018. protiv gripa je vakcinisano 13.245 zaposlenih u zdravstvu. Najviše - 27.694 vakcinisano je u vreme pandemije svinjskog gripa 2009. i 2010, a najmanje - svega 10.968, u sezoni 2011/2012.

To je gotovo zanemarljivo u odnosu na, primera radi, SAD, gde je prošle sezone vakcinisano 78,4 odsto zdravstvenih radnika. Zaostajemo, i te kako, i za razvijenim evropskim zemljama, gde se vakciniše od 52 do 57 odsto "belih mantila", a još više za rekorderom Švedskom, gde je vakcinisano čak 99 odsto zaposlenih u zdravstvu.

Profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog, kaže da mora da se poveća obuhvat medicinara vakcinacijom protiv gripa.

- Svi oni moraju da budu vakcinisani, izuzev onih koji imaju utvrđene kontraindikacije na vakcinu protiv gripa - kaže, za "Novosti", profesor Tiodorović.

Profesor Tiodorović kaže da epidemiolozi na nužnost vakcinacije zdravstvenih radnika protiv influence naročito intenzivno upozoravaju od pandemije svinjskog gripa, i da je efekat toga i izmena Pravilnika o imunizaciji.

- Zakonskim aktima je tačno utvrđeno za koga je vakcinacija protiv gripa obavezna, od tehničara, sestara, lekara, do onih koji su u servisnim službama, ali to se u praksi ne poštuje - kaže Tiodorović.

Više od 246.000 doza vakcine, koliko je ove godine o trošku osiguranja nabavljeno za najugroženije kategorije stanovništva, koja je počela 15. oktobra, prema rečima prof. Tiodorovića, dovoljno je količina.

Direktorka Instituta "Batut" dr Verica Jovanović kaže da se svake godine potroši više od 90 odsto nabavljenih količina vakcine.

Nije, međutim, uvek bilo tako. Prve sezone posle pandemije svinjskog gripa bacili smo trećinu kupljenih doza. Od 364.318 doza, utrošeno ih je 225.743.

- Nedopustivo je da lekari, sestre i tehničari ignorišu obaveznost ove vakcine - kaže profesor Tiodorović. - Niko nas nije "terao u medicinu" i jasno je da postoje rizici profesije i mere koje se moraju primeniti. Ne može decu da leči pedijatar koji nije vakcinisan protiv svih zaraznih bolesti za koje postoji obavezna vakcinacija u detinjstvu.

PROFESOR Radoje Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva, kaže, za "Novosti", da je pristalica vakcinacije, i da se u njegovoj porodici, sa tri lekara, svi vakcinišu protiv gripa.

- Protiv gripa se vakcinišem decenijama, naravno i ove sezone. Ubeđen sam da je višestruko korisno da se zdravstveni radnici vakcinišu i apelujem na njih da tu svoju obavezu ispune. Nažalost, i u Srbiji imamo jak antivakcinalni lobi, koji nanosi veliku štetu narodu, državi i fondu osiguranja.

Izvor: novosti.rs

 

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

korona virus

Kursna lista

  • Osiguranje gratis
  • Auto osiguranje
  • Putno osiguranje
  • Kasko osiguranje
  • Agro osiguranje
  • Osiguranje Srbija

Scroll to top