Facebook-u
Twitter-u
Šta (ne) šteti mozgu

Umesto da otežavate svom mozgu, zašto ne biste pokušali da ga mazite i o njemu nežno brinete, jer će vam tu pažnju dobrim vratiti

Umesto da otežavate svom mozgu, zašto ne biste pokušali da ga mazite i o njemu nežno brinete, jer će vam tu pažnju dobrim vratiti? Tako savetuje Majid Fotuhi, osnivač Centra za proučavanje mozga u SAD, koji kaže da na njega možemo svesno da utičemo. Na osnovu istraživanja koja je radio, napravio je listu činilaca koji najviše remete ili čuvaju normalan rad ovog organa.

* San

Uredan i kvalitetan san, koji podrazumeva da noću u kontinuitetu spavamo bar šest, a bilo bi idealno osam sati, obećava nesmetano funkcionisanje mozga.

* Štitna žlezda

Da bi mozak normalno radio, mora da radi i štitna žlezda. Čim se njena "vitalnost" poremeti, trpi ceo organizam.

* Pušenje

Istraživanja pokazuju da cigarete oštećuju mozak, jer negativno utiču na prokrvljenost ovog organa. Pušenje smanjuje njegovu funkciju, što se na duge staze pokazuje kao velika opasnost.

* Depresija

Mračno raspoloženje, anksioznost i potištenost dugotrajno utiču na moždane vijuge, koje prestaju da rade kako bi trebalo.

* Stres

Hormoni stresa utiču na delove mozga koji kontroliše memoriju. Hronični ili ponavljani stres rapidno štete ovom organu.

Izvor: novosti.rs

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

korona virus

Kursna lista

  • Osiguranje gratis
  • Auto osiguranje
  • Putno osiguranje
  • Kasko osiguranje
  • Agro osiguranje
  • Osiguranje Srbija

Scroll to top