Facebook-u
Twitter-u
Niški Klinički centar zamenjuje sve aparate za hemodijalizu

Svi aparati za hemodijalizu u Kliničkom centru Niš biće zamenjeni u narednih 10 dana zahvaljujući donaciji farmaceutskih kuća, najavio je direktor te zdravstvene ustanove Zoran Radovanović.

On je izjavio da će Klinički centar dobiti 48 novih aparata, što će omogućiti mnogo komfornije sprovođenje terapije kod bubrežnih bolesnika.

Direktorka Klinike za nefrologiju Branka Mitić kazala je da optimalno vreme upotrebe aparata za hemodijalizu iznosi 20.000 sati, da svi aparati na toj klinici imaju preko 20.000 sati rada, neki preko 30.000 sati a pojedini i 50.000 radnih sati.

Prema njenim rečima, Klinika za nefrologiju u Nišu ima tokom godine 250 do 270 pacijenata na hemodijalizi i 130 do 140 pacijenata na peritonealnoj dijalizi.

"Broj pacijenata obolelih od hronične bolesti bubrega sve je veći i to ne samo zbog osnovne bolesti, već zbog posledica drugih oboljenja poput dijabetesa", rekla je Mitić na konferenciji za novinare.

Rukovodstvo Kliničkog centra Niš saopštilo je da su lekari te zdravstvene ustanove prošle nedelje prvi put uspeli da kod dvoje pacijenata na peritonealnoj dijalizi laperoskopskom metodom ugrade kateter neophodan za dijaliziranje.

Direktor Centra za minimalno invazivnu hirurgiju Veroljub Pejčić i hirurg tog Centra Slobodan Jovanović istakli su da laperoskopska ugradnja katetera ima brojne prednosti u odnosu na konvencionalnu.

"Nova metoda plasiranja katetera omogućuje njegovo bolje funkcionisanje. Nema pomeranja i curenja zbog kojeg kateter mora da se vadi", izjavio je Jovanović.

On je rekao da laperoskopska ugradnja peritonealnog katetera postaje u svetu "zlatni standard" lečenja, a trebalo bi da to postane i kod nas.

Izvor:b92.net

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

korona virus

Kursna lista

  • Osiguranje gratis
  • Auto osiguranje
  • Putno osiguranje
  • Kasko osiguranje
  • Agro osiguranje
  • Osiguranje Srbija

Scroll to top