Facebook-u
Twitter-u
Rezultati potvrdili: Ova vrsta aktivnosti odlično čuva zdravlje mozga

Vežbanje nogu važno je za zdravlje mozga i nervnog sistema, navodi se u najnovijem istraživanju.

Istraživanje je pokazalo da neurološko zdravlje zavisi od signala koje mišići nogu šalju do mozga, i obrnuto.

Rezultati istraživanja dali su nove pokazatelje zašto pacijenti s bolešću motornog neurona, multiplom sklerozom, atrofijom mišića kičmenog stuba i drugim neurološkim bolestima brzo dožive pogoršanje nakon što njihova pokretljivost postane ograničena.

Smanjenjem vežbanja telo sve teže proizvodi nove nervne ćelije koje omogućavaju čoveku da se prilagodi na stres i izazove u životu.

"Naše istraživanje je pokazalo da ljudi, koji ne mogu da rade vežbe s opterećenjem, kao što su pacijenti u postelji, pa čak i astronauti na produženim svemirskim putovanjima, ne samo da gube mišićnu masu, nego se menja i hemija njihovog tela na ćelijskom nivou. Takođe, to značajno utiče na njihov nervni sistem", izjavila je Rafaela Adami s Univerziteta u Milanu u Italiji.

Tokom istraživanja je miševima onemogućeno korišćenje njihovih zadnjih šapa, dok su prednje mogli da korisite.

Eksperiment je trajao 28 dana, a miševi su nastavili normalno da jedu i žive. Ograničavanje aktivnosti je rezultovalo smanjenjem neuronskih matičnih ćelija za 70 odsto u odnosu na miševe koji su koristili sve četiri šape, piše Klix.

Ograničavanje aktivnosti dovelo je do smanjenja količine kiseonika u telu, što je stvorilo anaerobnu sredinu i promenilo metabolizam.

Istraživanje pokazuje koliko važnu ulogu ima kretanje.

"Nije slučajno to što ljudi treba da budu aktivni, hodaju, trče, čučnu da sednu, koriste nožne mišiće za podizanje i slično. Neurološko zdravlje nije jednosmerna ulica, gde mozak naređuje mišićima", dodala je Ademi.

Izvor:b92.net

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

korona virus

Kursna lista

  • Osiguranje gratis
  • Auto osiguranje
  • Putno osiguranje
  • Kasko osiguranje
  • Agro osiguranje
  • Osiguranje Srbija

Scroll to top