Facebook-u
Twitter-u
5 mesta sa najzdravijim i najdugovečnijim stanovništvom

Globalni očekivani životni vek iznosi 71,4 godine, što znači da stanovnici pojedinih mesta žive duže, dok se u ostalim krajevima sveta živi kraće.

Dan Butner, autor knjige "The Blue Zones Solution" nabraja pet mesta na planeti sa najdugovečnijim i najzdravijim stanovnicima, i objašnjava koji su razlozi za to.

Sardinija, Italija

Zbog ishrane pretežno zasnovane na povrću, redovne fizičke aktivnosti (pastiri prepešače do 10 kilometara dnevno) i bliskih porodičnih odnosa, ovo italijansko ostrvo može da se pohvali najvećim brojem stogodišnjaka na svetu. Tu je i genetski marker M26, zaslužan za dugovečnost, koji se prenosi s generacije na generaciju.

Okinava, Japan

Porodični odnosi na ovom mestu dostižu svoj vrhunac. Stanovnici ovog japanskog ostrva neguju "moai" kulturu - čvrsto povezane porodične zajednice čiji svaki član ima podršku drugih tokom svih svojih životnih uspona i padova. Zbog smanjenog nivoa stresa, Okinava ima najveći broj najdugovečnijih žena na svetu.

Nikoja, Kostarika

Stanovnici ovog mesta ne jedu industrijski prerađenu hranu. Njihova ishrana, koja se pretežno zasniva na konzumiranju mahunarki, kukuruza, tikve i tropskog voća, u kombinaciji sa dnevnim aktivnostima pomaže u očuvanju njihovog zdravlja.

Loma Linda, Kalifornija, SAD

Zahvaljujući zdravom pristupu životu, pripadnici ove grupe adventista žive u proseku 10 godina duže od ostalih Amerikanaca. Mnogi od njih izbegavaju konzumiranje mesa, jedu dosta povrća, integralnih žitarica i orašastih plodova, i obavezno se odmaraju subotom - kako fizički, tako i psihički.

Ikarija, Grčka

Čak jedna u tri osobe na ovom grčkom ostrvu doživi 90. rođendan, pretežno zahvaljujući mediteranskoj dijeti koja se sastoji od velikih količina povrća, voća, mahunarki, integralnih žitarica, krompira, maslina i maslinovog ulja. Stanovnici Ikarije neretko dremnu u toku dana, pa u krevet odlaze kasnije, a demencija i hronične bolesti ovde su vrlo retka pojava.

Izvor:B92.net

 

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

korona virus

Kursna lista

  • Osiguranje gratis
  • Auto osiguranje
  • Putno osiguranje
  • Kasko osiguranje
  • Agro osiguranje
  • Osiguranje Srbija

Scroll to top